dobanda anuala efectiva

Ce inseamna DAE cand vine vorba de credite

DAE este prescurtarea de la Dobanda Anuala Efectiva si reprezinta toate costurile unui credit in decursul unui an. Pe langa dobanda in sine a creditului, in DAE sunt incluse si taxele aferente creditului, precum: taxa de analiza dosar, comision intretinere cont + alte taxe ce pot fi atribuite intretinerii si utilizarii creditului sau contului.

Cand trebuie sa tinem cont de DAE?

Cand comparam ofertele bancilor sau IFN-urilor in vederea acordarii unui credit, DAE trebuie sa fie criteriul principal de selectie. Cu cat DAE este mai mic, cu atat vom plati mai putin catre institutia financiara.

Exista situatii cand Dobanda unui credit poate fi mai mare la un IFN fata de altul, dar la cel cu dobanda mai mare sa avem mai putin de plata.

Exemplu de comparatie Dobanda Anuala Efectiva la IFN-uri:

La IFN 1 avem o dobanda de 30% din creditul acordat pentru 3 luni de zile pentru suma de 3000 Lei. Fara cost de analiza dosar si fara alte taxe de transfer.

La IFN 2 avem dobanda de 20% din creditul acordat pentru 3 luni de zile pentru suma de 3000 Lei. Doar ca avem de plata 250 Lei pentru comision analiza dosar + 250 Lei pentru livrare bani la domiciliu.

Astfel, la IFN 1 la finalul creditului vom plati 3000 Lei + 900 Lei dobanda = 3900 Lei. Iar la IFN 2 la finalul creditului vom plati 3000 Lei + 600 dobanda + 250 + 250 = 4100 Lei.

Chiar daca la primul IFN era dobanda mai mare, la final vom plati mai putin. Avand un DAE mai mare IFN-ul 2 tocmai datorita taxelor suplimentare.

Exemple concrete de IFN-uri care sa se potriveasca la cele doua situatii expuse mai sus putem regasi la Viva Credit si Provident. Viva Credit fiind similar cu IFN 1 iar Provident fiind similar cu IFN 2.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *